Årstämma i TUVA 2021-04-06

Så det var det dags för den årliga stämman i Tuva. 2007 bildades bygdebolaget,
så det här var min 11, eller 12 bolagsstämma och förmodligen den sista. Tivedstorp köptes 2006 av några entusiaster som ville rädda byn från att styckas upp och säljas ut och bli ett sommarstugeområdet bland alla andra. 2007 bildades bygdebolaget TUVA med 150-talet aktieägare med olika anknytningar till bygden. Det har hänt mycket i TUVA under åren från 2007 då landshövdingen invigde med att så några korn tuvråg. De första åren drev TUVA verksamheten i egen regi. Att driva ett bolag med anställda och ideella för att hålla igång verksamheten blev till slut övermäktigt. En minnesvärd dag var midsommar 2009 då IM firade 50 år i TIvedstorp och det var stort tårtkalas på midsommarafton.

Under åren 2011-2013 tog Jukka och Marja Emanuelsson över verksamheten. Hos Jukka praoade Mikael Szanto, från Göteborg som ville testa sin dröm att driva vandrarhem. Hösten 2013 blev det klart att Jukka och Marja inte skulle förlänga arrendet. Ny arrendator söktes.


I höstrusket 2013 visades Tivedstorp för Mikael och några av hans syskon. De slog till trots mörker och kyla. Efter nyår gick flytten till Tivedstorp! Ja, ungefär så gick det till när en ny epok tog vid i Tivedstorp 2014. Från att ha varit en avflyttningsby i mer eller mindre väglöst land under början av 1900-talet så flyttade folk in från ett kollektivboende i Lerum.
Med stort engagemang tog Szanto över verksamheten. Här fanns ett stort nätverk av föräldrar, syskon, kompisar som gärna kom och tog ett handtag där det behövdes. Det införskaffades får, hönor och tuppar. Musiken kom åter till TIvedstorp. Så har åren gått och det treåriga avtalet fortsattes ett år i taget. Det har säkert varit kämpigt många gånger, men år efter år så byggdes verksamheten upp. Det var här de ville bo och verka. Barnen växte upp och så fanns det skolbarn i Tivedstorp igen. Nästa steg var att överta Tivedstorp. Frågan kom för två år sedan men ett så stor steg tas inte på stående fot utan det är många stenar som ska vridas och vändas på innan man tar det avgörande steget.

Att sitta med i TUVA styrelse har utöver att styra företaget och sköta administrativa sysslor inneburit mycket praktiskt arbete. 21 byggnader har krävt sitt underhåll med målning, tegelpannor på glid och mossa i hängrännorna. Myndigheter ställer krav på ett vandrarhem - säkra utrymningsvägar och larm - här har satts upp stegar och in med brandsäkra dörrar. Att få larm att fungerar är en hel vetenskap. För att få stöd från Jordbruksverket krävs att markerna hålls öppna och sköts kontinuerligt. Då behövs en styrelse som kan hantera röjsåg och motorsåg - det har röjts, plockats ihop rishögar och eldats. Vattenläckor, stopp i avlopp, kontakter med hantverkare av olika slag.
Med allt detta har styrelsen och arrendatorerna jobbat tillsammans med under åren. Med andra ord så har en kontinuerlig kunskapsöverföring skett för att praktiskt kunna ta hand om fastigheten. En byggnadsvårds plan finns för att arbeta vidare med de 21 husen.


Tivedstorp har planlagts som turist/vandrarhemsverksamhet och går inte att sälja i delar.
Stora satsningar görs på turism i hela Tiveden. Stämmans deltagare var eniga om att nu var sälja aktierna och det är dags att låta nya krafter jobba vidare för Tivedstorp och bygden .

Under våren har aktieägarna informerats om förhandlingar som pågått.

TUVA invigningstal april 2007