Hantverksboden flyttar

Håller som bäst på att förbereda för sommaren i Gamla kaffestugan. Vi öppnar efter midsommar i ny lokal, centralt på gårdstunet i Tivedstorp. Det var här i Johannas stuga som Barbro Cluley började sin verksamhet i Tivedstorp för 60 år sedan med att öppna kaffeservering.

Barbro återvände på Pingstdagen till sitt kära Tivedstorp och berättar vidare när vi håller på och ställer i ordning för sommaren om hur allt började. Museet i Skara hjälpte till med inredningen - gammaldags och gjort på gammal vis skulle det vara. Stänktapeter på väggarna. Vi fingrar försiktigt på revan i den tjocka tapeten där den lossnat lite grand. Ja nog är det lumppapper under som lossnat på väggen när timmerhuset rört på sig. Men frågan är om det är äkta stänk?

Barbro var med och stänkte tapeten då på 1960-talet. Det var svårt att stänka på färgen så den inte rann iväg. Det ser ut att vara våder och stänken är väldigt runda och fina, så det troliga är att det en vanlig papperstapet som satts ovanpå det gamla stänket! Det har gått många år och i början av 2000-talet då Tivedstorp var i tysk ägo, så doldes väggarna delvis av en bröstpanel i furu. Säker fint då, men furuträ mörknar med åren och rummet får bastukaraktär. Enligt vad som sägs så är det finnas massor av kablar av olika slag bakom panel. Bästa att inte röra!

Barbro berättar också att allra finast i rummet var den öppnas spisen. Tidens tand har gnagt i putsen och spisen är sotig. Här fanns ett tag en insatskamin.